Obecna sytuacja sprzyja przebywaniu w domu, na balkonie i ogrodzie. Wykorzystajcie ten czas na zasadzenie własnych ziół i warzyw. 

W tym odcinku cyklu #Zostanwdomu: Domowe ogrody przedstawiamy pomysły na domowy warzywnik. Możecie go zaaranżować zarówno w mieszkaniu, jak i w ogrodzie. 

W obecnej sytuacji stajemy się coraz bardziej samowystarczalni. Warto skorzystać z ziemi, którą macie w ogrodach i poczekać na obfite plony! Własna uprawa warzyw i ziół to mnóstwo korzyści. Przede wszystkim będziecie mieć pewność, że owoce Waszych plonów są naturalne, bez dodatków chemicznych. Smak warzyw z domowej uprawy zapamiętacie na długo, a satysfakcja płynąca ze zbioru własnych plonów jest ogromna.

Warzywnik w mieszkaniu

Nawet na domowych parapetach możecie stworzyć mini warzywnik. Dla początkujących ogrodników w uprawie dobrze sprawdzą się zioła i różnego rodzaju sałaty.

Wystarczy, że kilka doniczek wypełnicie ziemią do roślin zielonych. Kupicie ją w sklepach ogrodniczych (również w wersji online). Upewnijcie się, czy taka ziemia nie ma dodatku nawozów. Następnie wysypcie nasiona i przykryjcie je kolejną warstwą ziemi. Obficie podlejcie. Podlewać wystarczy 2 razy w tygodniu, w międzyczasie można zraszać wodą ze spryskiwacza.

Na miejsce domowego warzywnika wybierzcie dobrze nasłonecznione parapety. Warto zadbać również o ekologiczne nawożenie. Przy przesadzaniu warzyw czy ziół do większej skrzynki warto zadbać o ekologiczny nawóz. Wystarczy, że włożycie w tym celu do ziemi kawałek skórki po bananie. 

Co można siać w domu:

- zioła: są najmniej wymagające. Bardzo dobrze przyjmuje się mięta, rozmaryn, tymianek;

- sałaty: od rukoli, roszponki po sałatę masłową;

- kiełki: rzeżuchę, rzodkiewki, brokuła itp.;

- rzodkiewki;

- pomidory: najlepiej wybrać gatunek koktajlowy – zakupione sadzonki posadzić w głębszych donicach;

- owoce (np. porzeczkowe, cytryny) to proces o wiele dłuższy by się doczekać owoców, ale czasem wystarczy posadzić pestkę, by cieszyć się rezultatem!

Warzywnik w ogrodzie

Wysiew warzyw w ogrodzie prowadzi się najczęściej od kwietnia, jeśli nie spodziewamy się już przymrozków. Wszystko zależy od daty, podanej na opakowaniu danego warzywa. Ostateczny termin sadzenia to maj.

Warzywnik ma niewielką wartość dekoracyjną, dlatego lepiej zakładać go przy skrajnych częściach ogrodu i miejscach mało uczęszczanych. Wybierzcie miejsca dobrze nasłonecznione, ponieważ warzywa powinny mieć zapewnioną dużą ilość światła (kierunki południowe, południowo-zachodnie oraz południowo-wschodnie).

Zaplanujcie też warzywnik z dala od drogi, by nie został zanieczyszczony spalinami wydobywającymi się z przejeżdżających samochodów.

Warzywnik powinien być tak zaplanowany, aby dostęp do każdej grządki umożliwiały ścieżki (optymalna szerokość to 30-40cm).

Bardzo ważna jest gleba w ogrodzie. Warto je wzbogacać nawozami organicznymi (np. kompost). 

Gdy miejsce oraz ziemia są już przygotowane, można przejść do wybrania warzyw, które będą rosły w warzywniku.

Na początku sadzenia można wybrać bardzo łatwe u prawie: pomidory, rzodkiewkę, rukolę, sałatę, ogórki, marchewkę, dynię czy świeże zioła jak: mięta, pietruszka, oregano, bazylia czy szałwia.

Warzywa sieje się podobnie, jak rabaty roślin ozdobnych: niskie warzywa z przodu, wysokie z tyłu (aby nie zacieniały tych pierwszych).

Warzywa szybko rosnące (np.: rzodkiewka czy sałata) warto wykorzystywać, aby po zbiorach zapełnić puste luki w warzywniaku i lepiej zagospodarować powierzchnię. Można je wysiewać nawet co tydzień.

Rośliny z tej samej rodziny (np. kapustowate) nie powinny być po sobie siane/sadzone. Może to spowodować wiele chorób, ataków szkodników i mniejszego plonu. Warzywa i zioła wieloletnie (np. mięta, szczaw, rabarbar) można posadzić w jednym miejscu.

Używasz starej wersji przeglądarki internetowej!

Używasz starej wersji przeglądarki internetowej, aby korzystać z wszystkich funkcjonalności strony pobierz nowszą wersję przeglądarki. Obsługujemy Internet Explorer 11, Firefox 25, Chrome 30, Edge 25, Safari i nowsze wersje tych przeglądarek

×