Dobrze zbilansowana dieta to dziś jeden z najważniejszych czynników, wspomagających odporność organizmu. To najlepszy przepis na zdrowe, aktywne życie – nie tylko w czasach pandemii. Właściwa dieta powinna zostać uzupełniona o systematyczną, stałą aktywność fizyczną, wystarczającą dawkę snu, czas na relaks i odpoczynek.
CODZIENNY JADŁOSPIS A WSPOMAGANIE ODPORNOŚCI:
- Odporność naszych organizmów jest uwarunkowana bardzo wieloma czynnikami
- Do ważnych z nich należą: aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu i odpoczynku, minimalizowanie stresu oraz zbilansowana dieta.
- Dbając codziennie o zdrowy, zbilansowany jadłospis wspomagamy jednocześnie odporność naszych organizmów.
WZBOGACAJMY NASZE CODZIENNE MENU W NASTĘPUJĄCE PRODUKTY:
WARZYWA I OWOCE
- Powinny stanowić połowę tego, co jemy, zwłaszcza warzywa
- Są ważnym źródłem wielu witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy
- Przykłady dobrych źródeł witaminy C: czarna porzeczka
- Natka pietruszki, papryka czerwona, brokuł, kiwi, pomarańcza
- Przykłady dobrych źródeł beta-karotenu: marchew, natka pietruszki, papryka, jarmuż, szpinak, morela, brzoskwinie
ŻYWNOŚĆ ZAWIERAJĄCA CYNK
- Cynk to istotny antyutleniacz, jego niedobór zwiększa podatność organizmu na infekcje
- Znajdziecie go w: nasionach roślin strączkowych, orzechach, produktach pełnoziarnistych, kaszy gryczanej
ŻYWNOŚĆ PROBIOTYCZNA
- Produkty zawierające probiotyki, czyli korzystne bakterie jelitowe
- Przykłady: kiszone warzywa, fermentowane produkty mleczne takie, jak jogurt czy kefir
WARZYWA CEBULOWE
- Są źródłem ważnych związków siarkowych, witamin i składników mineralnych, zawierają też związki wykazujące działanie bakteriobójcze i grzybobójcze
- Przykłady: cebula, czosnek, por, szczypiorek
TŁUSZCZE Z KWASAMI OMEGA-3
- Przykłady: tłuste ryby morskie takie jak łosoś, sardynki, śledź, makrela, żółtka jaj, a także (w mniejszym stopniu) orzechy włoskie, olej lniany i rzepakowy
ŻYWNOŚĆ ZAWIERAJĄCA WITAMINY D3
- Witamina D3 pełni ważne funkcje w regulacji funkcji układu odpornościowego
- Przykłady: tran, tłuste ryby morskie, żółtka jaj